Menu Zamknij

nasi winiarze

TOLCSVA-BOR Kft.

tolcsva bor kftTOLCSVA-BOR Kft. to klasyczna firma rodzinna. Jej formalne powstanie w 1995 roku opierało się na wiedzy, oddaniu zawodowym, doświadczeniu i przywiązaniu gromadzonym przez stulecia, przechodząc z pokolenia na pokolenie. Gabor Sajgó i jego żona Katalin Kiszely założyli winiarnię SAJGÓ w miejscowości Tolcsva. Dziś ich córka Krisztina aktywnie uczestniczy w pracach i rozwoju Winiarni, jest czwartym pokoleniem. Obecnie uprawiają tradycyjne odmiany tokajskie na 15 hektarach. Przywiązują dużą wagę do wyboru najbardziej odpowiednich obszarów produkcyjnych. Gwarantują stałą dobrą jakość swojego wina poprzez kontrolę zbiorów i zaawansowane przetwarzanie. W piwnicach pokrytych szlachetną pleśnią leżakują gatunki wybornych win Szamorodni i Aszu. Gabor Sajgó otrzymał Węgierską Nagrodę Rolnika w 1999 r. z dziewięcioma złotymi medalami otrzymał także nagrodę dla najbardziej produktywnego przedsiębiorcy Tokaj-Hegyalja w 2001 r., a następnie w 2002 r. Stowarzyszenie winiarzy uhonorowało go tytułem „Winogrodnika Roku”. W 2003 roku jako pierwszy w kraju otrzymał tytuł „Królewskiego Winiarza”. Winnica znajduje się w Tokaj-Hegyalja, najbardziej znanym regionie winiarskim na Węgrzech, znajduje się w sercu gór Abauj-Zempleni, w trójkątnym obszarze między Abaujszantó, Tokaj i Satoraljaujhely. W 2002 roku Komisja UNESCO ogłosiła TOKAJ-HEGYALJA częścią naturalnego i kulturowego ŚWIATOWEGO DZIEDZICTWA. Na granicy tego słynnego regionu winiarskiego spotykają się dwie rzeki, żółta Cisa i srebrzysty Bodrog. Warunki klimatyczne, geograficzne i glebowe tej malowniczej krainy łączą się i tworzą  wyjątkową harmonię . Gleba wytworzona na bazie wulkanicznych skał ryolitu i andezytu, zmieszanych z  lessem i wilgocią, zawsze stanowiła produktywną warstwę o dobrym bilansie wodnym, doskonale nadającą się do uprawy winorośli. Ochronny wpływ łańcucha górskiego Zempleni, suchy klimat kontynentalny i długa słoneczna jesień tworzą razem korzystny mikroklimat. Miasto o nazwie TOLCSVA leży w geograficznym centrum tego historycznego regionu winiarskiego. Od dawna słynie z uprawy winorośli i winiarstwa. Znalazły się tu już zapiski i relikty z XIII wieku, rozpoczęto wówczas prace ziemne i budowę piwnic. Trzy główne odmiany winogron, Furmint, Harsleveld (liść lipy) i Sarga Muskotalyos (żółty muszkat), są produkowane w doskonałej jakości na nasłonecznionych stokach. Zasłużona światowa reputacja tego regionu winiarskiego wywodzi się z produkcji wina Aszu. Mate Sepsy-Lackó, prezbiteriański kaznodzieja działający w Erdőbenye i Sarospatak, jest uważany za ojca pierwszego wina Aszu. W 1632 r. po raz pierwszy wysłał wino Aszu własnej produkcji na dwór Zsuzsanny Lorantffy, księżniczki siedmiogrodzkiej. Później ten specjalny nektar trafił również na dwór Króla Francji Ludwika 14 , który nadał mu zaszczytny tytuł „VINUM REGUM REX VINORUM”(Król Wina Wino Królów). Korzystny fizjologiczny efekt Tokaji Aszu jest znane od wieków, a książki medyczne zapisały go w całej Europie jako „VINUM TOKAIENSE PASSUM”.

Powyższa oferta ma charakter tylko informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 §1 Kodeksu Cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych.
Właściwą ofertę handlową można uzyskać w sklepie stacjonarnym Winnice Eurazji przy ul. Legionów 37c, 42-600 Tarnowskie Góry.