Menu Zamknij

nasi winiarze

Simkó

Rodzina Simko

SIMKÓ – Family Winery in Tokaj

Tokaj-Hegyalja jest uważany za najstarszy region winiarski na Węgrzech, którego historia sięga lat 900. Winogronem znajdującym się w większości upraw jest Furmint – który jest głównym składnikiem słodkich win aszú – ale jest również stosowany w coraz większym stopniu do wytrawnych, zdrowych białych win regionu. Działania wulkaniczne stworzyły unikalne formacje geologiczne. Ten specjalny mineralny obszar uprawy winorośli daje wyjątkową okazję do wyprodukowania najlepszych białych win na świecie. Skały podstawowe są różne, w zależności od okoliczności erupcji. Pęknięcia ryolitu, andezytu, dacytu, średnich i twardych tufowych podłoży są wypełnione minerałami ilastymi.

Obszar ten jest bogaty w naturalnie utworzony zeolit, bentonit i kaolinit. Poszczególne winnice mają zatem różną mineralność. Region winiarski TOKAJ-HEGYALJA wyróżnia nie tylko gleba, naprawdę wulkaniczna i pełna minerałów, ale także klimat. Z upalnym latem, łagodną jesienią i wilgocią z rzeki Bodrog. Unikalny mikroklimat z połączeniem ciepła i wysokiej wilgotności jest tajemnicą, dlaczego winogrona są atakowane przez szlachetną pleśń botrytis cinerea i mogą być stosowane do naszych słodkich win Aszú. Ten „Cud” pozwala nam produkować jedne z najbardziej wyjątkowych win na świecie. Tak definiuje się botrytyzowane wino. Dar natury, który nasza winnica stara się zachować w najbardziej naturalny sposób, przy użyciu tej samej tradycyjnej metody stosowanej od setek lat. Dodajemy do tego najnowsze technologie dotyczące kontroli jakości i bezpieczeństwa. Gábor Simkó wraz ze swoją siostrą Kitti reprezentuje drugie pokolenie w Evinor. Firma została założona w 1994 r. Przez ojca Sándora Simkó, który – po studiach uniwersyteckich w produkcji wina i kilku latach pracy w różnych firmach winiarskich w regionie i za granicą – postanowił rozpocząć własną działalność z naciskiem na wino gatunkowe. Rodzina ma 28 hektarów, a wszystkie kultury są skierowane na południe, co daje winogronom dobre możliwości dojrzewania i rozwinięcia pełnego aromatu. Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie, więc pierwsza selekcja i ocena jakości odbywa się już w winnicach. Nie używamy pestycydów ani innych chemikaliów. Uprawa winorośli i produkcja wina są tak naturalne, jak to możliwe. Ponadto podczas winifikacji nie dodaje się drożdży uprawnych. Jest to możliwe, ponieważ przy użyciu winogron doskonałej jakości naturalne drożdże w nich zawarte są więcej niż wystarczające. Ta spontaniczna fermentacja zachodzi wolniej, ale zachowuje więcej naturalnego smaku.

Scroll Up
Powyższa oferta ma charakter tylko informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 §1 Kodeksu Cywilnego oraz innych właściwych przepisów prawnych.
Właściwą ofertę handlową można uzyskać w sklepie stacjonarnym Winnice Eurazji przy ul. Legionów 37c, 42-600 Tarnowskie Góry.