Winiarska tradycja rodziny Frelih sięga 1892 roku, kiedy Jožef Frelih opuścił swoje rodzinne strony w Dolinie Vipavy i kupił opuszczoną winnicę w okolicy miejscowości Šentrupert. Okolice te od wieków uchodziły za najlepsze dla winogradnictwa w Krainie. W tym czasie w regionie Dolenjska swoje niszczycielskie oblicze pokazała epidemia filoksery, pustosząc większość winnic. Młody Jožef był jednym z pierwszych, który odnowił winnicę stosując amerykańskie podkładki dla winorośli. Innowacyjność okazała się kluczowa dla sukcesu rodziny Frelih. Szczególnie wykazywał się nowymi rozwiązaniami Josip, wnuk Jožefa. Jako pierwszy zaczął zwracać uwagę na jakość najpopularniejszego wina Dolenjskiej, cvička. Cviček z piwnicy Frelih w latach osiemdziesiątych zaczął być dostępny w butelkach, a Josip Frelih doprowadził do ustalenia standardu jakości dla tego tradycyjnego wina i objęcia go ochroną prawną jako produkt regionalny. Również jako pierwszy, Josip zauważył zalety chłodnego klimatu Dolenjskiej do produkcji win musujących, a następnie do wytwarzania jakościowych win musujących z autochtonicznej odmiany žametna črnina. Dziś winnica Frelih może poszczycić się doskonałymi winami, które zdobywają nagrody na najważniejszych międzynarodowych konkursach, m.in. na londyńskim Decanterze. Obecnie stery w winnicy przejęła wnuczka Josipa, Veronika. Jej pierwszym krokiem po powrocie ze studiów w Bordeaux było przestawienie uprawy na tory bardziej przyjazne środowisku i rozpoczęcie procedury uzyskania certyfikatu ekologicznego.