your ads here

advertisement

Home » Winnica Petreny

padok panorama-low

Posiadłość rodziny Petrény w historycznym egerskim regionie winiarstwa.

Eger i okolice od wieków słynne są z produkcji wyśmienitych win zarówno z białych jak i z czerwonych szczepów winogron.

Nasza rodzina od pokoleń zajmuje się uprawą winogron jak również wytwarzaniem wina dla potrzeb własnych.

To dało nam natchnienie do szeregu inwestycji od 2002 roku w celu rozwijania plantacji oraz winiarstwa na podstawie nowoczesnych technologii, zachowując tradycyjne metody.

Nasze plantacje wielkości 120 hektarów usytuowane są na nasłoniecznonych stokach, na glebach pierwszej klasy i w połowie składają się z nowych nasadzeń.

W naszym przekonaniu podstawą jakościowego wina jest nieskazitelna jakość winogron, co można otrzymać jedynie przy starannej pielegnacji winorośli.

Małym obciążenim krzewów zwiekszamy odporność winogon na choroby co daje nam możliwość użycia wyłącznie „zielonych” oprysków.

Nasze tereny w idei biodynamicznego sposobu uprawy zarejestrowane są w programie Unii Europejckiej dotyczącym ochrony środowiska.

Dojrzałe, bezkompromisowo zdrowe owoce winogrona poddawane są fermentacji tradycyjną technologią w czystych warunkach.

Przy produkcji dużą rolę odgrywa przechowywanie wina w beczkach dębowych jak również ich leżakowanie w stałej temperaturze w pierwszej w regionie piwnicy koszernej.

Naszą ambicją jest zapoznanie jak najwiekszej liczby konsumentów ze smakiem owoców zachowanych w winie, jak również bogactwo gleby i klimatu regionu, które nadają niepowtarzalny smak naszym produktom.